ZwedenLinks
  • Algemeen
  • Actief Zijn
  • Musea
  • Overnachten
  • Reizen
  • Studeren
  • Wonen
  • Wist U Dat?
    • Allemansrätt
    • Arbeidsmarkt
    • Bedrijfsvormen
    • Economie
    • ID Kaart
    • Overheden
    • Staatsvorm
    • Verkeersboetes
  • Contact
    • Bericht aan ons
    • Meld nieuwe link
    • Wijzig/Verwijder link
    • Sponsor worden

Bedrijfsvormen

Wist U Dat?
Bedrijfsvormen

Bij de toetreding tot de Europese Unie, met ingang van 1 januari 1995, is de nieuwe ondernemingswet aangepast aan de eisen van de EG-regelgeving.

Oprichten eigen bedrijf
In Zweden kan iedereen een bedrijf starten, waarbij in sommige gevallen speciale vergunningen moeten worden aangevraagd. Dit geldt ook voor Nederlandse burgers en bedrijven.
De Zweedse evenknie van een Nederlandse BV is de aktiebolag (AB). Daarnaast kunnen een filiaal (filial), een vereniging (ekonomisk förening) of een eenmanszaak (enskild firma) begonnen worden. Het gemakkelijkst is om een 'representative office' (representationskontor) op te zetten, maar deze bedrijfsvorm mag in Zweden geen commerciële activiteiten ontplooien. Hij komt daarom maar zeer weinig voor.
De registratie van bedrijven is in Zweden gecentraliseerd bij Bolagsverket, Swedish Companies Registration Office, in Sundsvall. Bolagsverket verstrekt eveneens de benodigde formulieren.
Meer informatie:

  • Bolagsverket, 851 81 Sundsvall, Zweden
    Telefoon: +46 60 184 000
    Fax: +46 60 129 840
    E-mail: bolagsverket@bolagsverket.se
    Internet: www.bolagsverket.se

Aktiebolag (AB)
Ondernemingen zonder hoofdelijke aansprakelijkheid (aktiebolag, AB) worden verdeeld in twee categorieën: besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid en naamloze vennootschappen.

Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
Een besloten vennootschap op aandelen kan worden opgezet door een of meer natuurlijke of rechtspersonen. De aansprakelijkheid van de aandeelhouder is beperkt tot het geïnvesteerde kapitaal. Het minimum aandelenkapitaal is 25.000 Zweedse kronen (ca. 2.500 euro). Naast het aandelenkapitaal is de vennootschap verplicht een minimum van 10 procent van de jaarlijkse winsten te reserveren totdat deze reserves 20 procent van het aandelenkapitaal vertegenwoordigen.
Voor de oprichting van een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid moet de oprichter de volgende documenten overleggen alvorens tot registratie kan worden overgegaan: de stichtingsakte, (aangenomen) artikelen van de statuten, het memorandum van de aandeelhoudersvergadering en een verklaring van de bank.
Het in Zweden verschuldigde startkapitaal van 25.000 Zweedse kronen voor een AB moet u op een Zweedse bankrekening zetten voordat u de aanvraag bij Bolagsverket indient. Het stortingsbewijs (bankintyg) en een kopie van de paspoorten van de leden van de Raad van Bestuur moeten tegelijkertijd worden meegestuurd. Als alle leden van de Raad van Bestuur buiten Zweden wonen, moet u een contactpersoon binnen Zweden aanwijzen (delgivningsbarperson). Deze contactpersoon heeft geen enkele bevoegdheid en fungeert uitsluitend als intermediair.

Naamloze vennootschap
Het minimum aandelenkapitaal van een naamloze vennootschap is 500.000 Zweedse kronen (ca. 50.000 euro). Slechts ondernemingen die geheel aan de wettelijke vereisten betreffende naamloze vennootschappen voldoen, hebben het recht om zich voor kapitaalverwerving tot het algemene publiek te wenden door openbare inschrijvingen, aandelen of andere obligaties aan te bieden. Eenmaal bij Bolagsverket geregistreerd, krijgt de naamloze vennootschap een wettelijke status.
Ondernemingen zonder hoofdelijke aansprakelijkheid kunnen worden opgericht door:

  • een natuurlijk persoon woonachtig in de Europese Economische Ruimte (EER);
  • een Zweeds rechtspersoon;
  • een rechtspersoon met zijn hoofdkantoor in een van de EER-landen.

Natuurlijke en rechtspersonen wonende in een land buiten de EER moeten voor de oprichting van een vennootschap over een speciale vergunning beschikken, afgegeven door Bolagsverket.

Filiaalbedrijf van een buitenlandse moedermaatschappij (Filial till utländskt bolag)
Buitenlandse ondernemingen mogen zakelijke activiteiten in Zweden uitoefenen door een filiaalbedrijf met een onafhankelijk bestuur op te richten. Voor het openen van een filiaal is geen startkapitaal vereist. Het filiaalbedrijf moet zich schikken naar de regels die op Zweedse ondernemingen van toepassing zijn, neergelegd in de Ondernemingswet voor buitenlandse filialen van 1992. Het filiaal benoemt een directeur, die belast is met de dagelijkse leiding. De directeur dient een inwoner van de EER te zijn, tenzij anders is toegestaan door de regering of door een door de regering erkende overheid.
Vervolgens worden, via een eenvoudige registratieprocedure, alle buitenlandse maatschappijen en ingezetenen geregistreerd in het filiaalregister van de Swedish Companies Registration Office (Bolagsverket). Om als filiaalbedrijf geregistreerd te kunnen worden, moet aan de volgende eisen worden voldaan:

  • het filiaal moet in het bezit zijn van een geregistreerde naam, die de naam van het moederbedrijf bevat met toevoeging van het woord filiaal;
  • de buitenlandse maatschappij is verplicht een volmacht uit te geven, die de directeur machtigt zaken te doen in opdracht en ten dienste van de buitenlandse moedermaatschappij;
  • het filiaal moet haar eigen boekingen en financiële gegevens bijhouden, onafhankelijk van de buitenlandse maatschappij;
  • de algemeen directeur moet elk jaar aan Bolagsverket een gecertificeerde kopie van de boekhouding en de winst-/verliesstaten van het afgelopen fiscale jaar overhandigen, samen met de corresponderende documenten voor de buitenlandse moedermaatschappij, mits deze openbaar zijn gemaakt.
  • als de directeur van het filiaal buiten Zweden woont, moet bij het aanvraagformulier een kopie van het paspoort van de directeur bijgevoegd worden en een delgivningsbarperson binnen Zweden aangewezen worden.

Eenmanszaak (Enskild firma)
De eenmanszaak (enskild firma) is de eenvoudigste ondernemingsvorm, waarop geen speciale wetgeving van toepassing is. Het is geen wettelijke ondernemingsvorm, maar moet wel worden geregistreerd bij de Swedish Companies Registration Office. Personen woonachtig in het buitenland kunnen in Zweden een eenmanszaak opzetten en laten registeren bij Bolagsverket door een in Zweden wonende vertegenwoordiger, die verantwoordelijk is voor de commerciële activiteiten. De ondernemer gebruikt zijn persoonlijke identiteitsnummer als identiteitsnummer voor zijn onderneming. Er zijn geen wettelijke eisen voor een bepaalde kapitaalinbreng. De ondernemer is persoonlijk aansprakelijk voor de zakelijke schulden en is verplicht rekeningen aan te houden.
Als men werkzaamheden in Zweden wil starten als kleine zelfstandige, moet bij het internationale belastingkantoor in Stockholm een persoonlijk BTW-nummer aangevraagd worden 'tillfälligt personnummer'. Skattekontor Riks, telefoon: +46 8 694 2101.

Vennootschap onder firma (Handelsbolag)
Een vennootschap onder firma (Handelsbolag, HB) bestaat uit twee of meer personen, waarbij de partners hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de door het bedrijf aangegane verplichtingen. Voor de oprichting is geen minimumkapitaal vereist. Anders dan in het Nederlandse recht bezit de vennootschap onder firma rechtspersoonlijkheid. Een vennootschap onder firma wordt in het handelsregister ingeschreven bij Bolagsverket.

Kommanditbolag
Een 'kommanditbolag' (KB) vertoont grote gelijkenis met de Nederlandse commanditaire vennootschap, waarbij de stille vennoot niet in rechte namens de vennootschap mag optreden. Het verschil tussen een VoF en een CV is dat de CV een of meer partners 'kommanditdelägare' met beperkte aansprakelijkheid kent en een of meer partners 'komplementärer' met onbeperkte aansprakelijkheid. De 'kommanditdelägare' zijn ieder aansprakelijk voor slechts het door hem/haar geïnvesteerde kapitaal in de onderneming. De 'komplementärer' zijn onbeperkt aansprakelijkheid voor de aangegane verplichtingen. (Bij een VoF zijn alle partners aansprakelijk voor de door het bedrijf aangegane verplichtingen.)

Vereniging (ekonomisk förening)
Voor het oprichten van een vereniging zijn minimaal drie bestuursleden nodig waarvan de helft in een EER-land (onder andere Nederland) moet wonen. Als geen van de toekomstige bestuursleden in Zweden woont, moet een delgivningsbarperson worden aangewezen.
Het doel van de vereniging is om de economische belangen van de leden te waarborgen door economische activiteiten. Die activiteiten kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het gezamenlijk kopen of verkopen van goederen en diensten. De leden van de vereniging zijn slechts aansprakelijk voor het door hen geïnvesteerde kapitaal. De leden bezitten ieder een gelijk deel van de vereniging en hebben ieder een even grote stem. De vereniging is een rechtspersoon en moet worden geregistreerd in het handelsregister.

Joint venture (Samriskföretag)
In Zweden is een joint venture een overeenkomst tussen twee of meer ondernemingen, die samenwerken via een wettelijke of niet-wettelijke eenheid. Doorgaans wordt de joint venture bestuurd door een besloten vennootschap (AB), een vennootschap onder firma (HB) of een commanditaire vennootschap (KB).

Meer informatie over bedrijfsvormen:

  • Meer informatie over de bedrijfsvormen en de betreffende wetgeving is te vinden op de website van Invest in Sweden Agency (ISA), Box 90, S-10121 Stockholm, Zweden
    Telefoon: +46 8 402 7800
    Fax: +46 8 402 7878
    E-mail: isa@isa.se
    Internet: www.isa.se
  • De Swedish Business Development Agency (NUTEK) heeft als doel ondernemerschap en regionale ontwikkeling te bevorderen. Op de website staat een handige 'Entrepreneur's Guide' over het oprichten van een onderneming in Zweden.
    NUTEK, Liljeholmsvägen 32, 117 86 Stockholm, Zweden
    Telefoon: +46 8 681 9100
    E-mail: nutek@nutek.se
    Internet: www.nutek.se
  • Informatie over de registratieprocedure met betrekking tot documenten, naam van de onderneming, handtekeningen en certificering, respectievelijk de registratieheffing zijn verkrijgbaar bij Bolagsverket, 851 81 Sundsvall, Zweden
    Telefoon: +46 60 184 000
    Fax: +46 60 129 840
    E-mail: bolagsverket@bolagsverket.se
    Internet: www.bolagsverket.se

Vennootschapsbelasting
De vennootschapsbelasting in Zweden bedraagt 28 procent. Kapitaalwinsten worden belast als normale ondernemingswinsten. Kapitaalverliezen, die aftrekbaar zijn van de winst, mogen normaal gesproken onbeperkt overgebracht worden naar het volgende boekjaar. Het belastbaar inkomen wordt berekend volgens internationaal geaccepteerde boekhoudregels.
Werkgevers dragen voor ongeveer 33 procent bij aan de sociale verzekeringen van hun werknemers. Deze bijdragen zijn aftrekbaar van het belastbare vennootschapsinkomen.
Vennootschappen, geregistreerd bij het Swedish Companies Registration Office (Bolagsverket), worden wettelijk beschouwd als Zweedse ondernemingen en zijn onderworpen aan Zweedse inkomstenbelasting, die over hun wereldwijde inkomen wordt berekend.
Een Zweeds bedrijf kan toestemming aanvragen bij het Belastingkantoor (Skattekontor) om de productie en administratie in het buitenland te voeren, als de verificaties in Zweden worden bewaard en er vanuit Zweden online inzicht in de boeken kan worden gegeven.

Dividenden
Dividenden die door buitenlandse dochterbedrijven (tenminste 25 procent eigendom) in Zweden worden uitbetaald aan hun buitenlandse moedermaatschappij, zijn niet onderworpen aan Zweedse belastingheffing. Dividenden die door een Zweeds bedrijf worden uitgekeerd aan buitenlandse aandeelhouders, worden belast met 30 procent voorheffing. Zweden heeft echter met veel landen verdragen ter voorkoming van dubbele belastingen afgesloten, zodat deze belasting over het algemeen wordt verminderd tot 15 procent.
De winst van het Zweedse filiaal van een buitenlands bedrijf mag naar het buitenland worden overgemaakt en is slechts onderworpen aan de vennootschapsbelasting.

Inkomstenbelasting
Belastingen op het individuele inkomen worden geheven door de gemeente waar men woonachtig is. De tarieven variëren van 28,9 tot 34,04 procent. Bij inkomsten boven de 458.800 Zweedse kronen (peildatum 1 januari 2018) betaalt de belastingplichtige 25 procent extra en boven 661.400 Zweedse kronen (peildatum 1 januari 2018) nog eens 5 procent aan inkomstenbelasting. Daarbij zorgen verplichte pensioenpremies ervoor dat het belastingtarief effectief wordt verhoogd met 1 procent.
Inkomen uit rente, dividenden en kapitaalwinsten wordt belast met 30 procent. Rente-aflossingen zijn geheel aftrekbaar.
Vermogenheidsbelasting is sinds het inkomstenjaar 2007 afgeschaft in Zweden.

BTW

Zweedse BTW is conform de EU-richtlijnen. Het normale tarief van de 'Moms' (mervärdesskatt) is 25 procent. Voor voedingsmiddelen en hotelovernachtingen geldt een verlaagd tarief van 12 procent. Een tarief van 6 procent wordt geheven op personenvervoer, kranten, boeken en tijdschriften, entreekaarten voor sportwedstrijden en culturele voorstellingen. Bepaalde diensten, zoals medische en dentale zorg, maatschappelijk werk en bank- en financiële diensten zijn vrijgesteld van BTW.

Buitenlandse expertregeling

Buitenlands toppersoneel - leidinggevenden, experts, onderzoekers en anderen - kunnen in aanmerking komen voor belastingvermindering als ze in Zweden werken. De inkomstenbelasting wordt geheven op slechts 75 procent van het inkomen. De belastingverlaging wordt voor drie jaar toegekend, als het verblijf in Zweden niet langer dan vijf jaar duurt.

Meer informatie over belastingen:

  • Skattekontor Riks, 106 61 Stockholm
    Telefoon: +46 8 694 1000
    Fax: +46 8 642 9261
    E-mail: skm@skm01.srv.se
  • National Tax Board (Riksskatteverket), S-17194 Solna. Bezoekadres: Tritonvägen 21
    Telefoon: +46 20 567 000
    Internet: www.skatteverket.se
  • Invest in Sweden Agency, Box 90, S-10121 Stockholm
    Telefoon: +46 8 402 7800
    Internet: www.isa.se
  • Bolagsverket Swedish Companies Registration Office, 851 81 Sundsvall
    Telefoon: +46 60 184 000
    Fax: +46 60 129 840
    E-mail: bolagsverket@bolagsverket.se
    Internet: www.bolagsverket.se

Bron: EVD (Economische Voorlichtings Dienst) EVD


Actief zijn | Algemeen | Musea | Overnachten | Reizen | Studeren | Wonen




Disclaimer
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Algemeen
  • Actief Zijn
  • Musea
  • Overnachten
  • Reizen
  • Studeren
  • Wonen
  • Wist U Dat?
    • Allemansrätt
    • Arbeidsmarkt
    • Bedrijfsvormen
    • Economie
    • ID Kaart
    • Overheden
    • Staatsvorm
    • Verkeersboetes
  • Contact
    • Bericht aan ons
    • Meld nieuwe link
    • Wijzig/Verwijder link
    • Sponsor worden